Mennyit fogyaszt a klíma?

Egyszerű kérdésnek hangzik, de megválaszolása már nem ilyen egyszerű. A klíma fogyasztását sok minden befolyásolja, mint például a külső hőmérséklet, a szobában kívánt hőmérséklet, páratartalom, a helység hőigénye és mérete. Illetve a klíma hatásfoka és a berendezés állapota.

A legjobb hatásfokú készülék is üzemelhet rossz hatásfokon amennyiben nincs megfelelően karbantartva! Ha a kosztól erőlködik a berendezés, akkor nem csak sokat fogyaszt, hanem idő előtt tönkre is megy. 

A légkondicionáló berendezéseket azonos körülmények között mért hatásfokuk alapján rendszerezték. Ezeket a berendezéseken kötelező feltüntetni. Jelölésük: SEER érték a hűtés üzemi hatékonyságot mutatja, a SCOP pedig fűtési üzem hatékonyságát. Ezen értékek minél magasabbak annál energiatakarékosabb a készülék.

Fontos a környezetvédelem a klíma berendezés szempontjából is!

A jó értékkel rendelkező klímák Inverter vezérlésűek (2013-tól nem invereteres készülék már nem forgalmazható!), abból is a DC inverteresek a legtakarékosabbak. Néhány gyártó már nem csak a kompresszort szerelik DC motorral, hanem az összes motort a berendezésben.

Mivel mindenkinek más és más adottságokkal rendelkező ingatlanja van, így példán keresztül lehet legegyszerűbben szemléltetni.

Magyarországon a legtöbb berendezés 3,5 kW hűtő teljesítményű inverteres készülék, ami nagyságrendileg 1 kW villamos energiát fogyaszt maximum teljesítmény mellett.
A megfelelően megválasztott és beszerelt készülék maximum 1-2 órát megy naponta teljes erőbedobással, utána leszabályoz és hőn tartja a helységet.
Jó szigetelés esetén kánikulában ez a készülék 3-5 kW villamos energiát fogyaszt naponta.
Normál díjszabású áram mellett 4×42=168Ft naponta, kedvezményes villamos tarifa használata esetén 4×23=92Ft. (Kedvezményes villamos tarifák link)
Ezekből kiindulva havi 5000 Ft és 2700 Ft a klímaberendezés fogyasztása. Viszont tapasztalatok azt mutatják átalány díjban egy 3,5 kW készülék hűtés esetén havi 500 Ft-tal növeli meg a villanyszámlát.

Kérje visszahívásunkat!

    A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.