A klímatisztítás, klíma karbantartás fontossága

Avagy miért ne bízzuk a véletlenre?

Egészségügyi problémák megelőzése érdekében:

A légkondicionálók beltéri egységének belseje nedves az ott lecsapódott pára miatt. A lecsapódott pára és por kombinációja kedvez a kórokozóknak. Majd bekapcsolás után a befújt levegő elkeveri a szobában, az ott tartózkodók meg belélegzik.

Enyhébb esetekben előfordulhat fejfájás, levertség, fáradtság, kiszáradt torok, mely tüneteket talán észre sem veszünk.

Komolyabb panaszok lehetnek a légzési nehézségek, tüdőgyulladás, asztmás tünetek és akár legionárius betegség is kialakulhat. Klímatisztítás során speciális vegyszeres kezeléssel megelőzhetőek a veszélyek.

A légkondicionáló megfelelő működéséért:

A klímaberendezés egy bonyolult drága gép, amin szükséges ellenőrizni és esetenként javítani:

  • elektromos kötések épsége, rögzítettsége
  • gázhiány mérése
  • légterelők működésének ellenőrzése
  • hőcserélők állapotának felmérése

Ezen pár példán kívül még számos probléma felmerülhet, amit egy szakember észrevesz, kijavít így megóvja a gépét az elromlástól.

koszos klíma
klímatisztítás után

A klíma tisztítás menete

A klímatisztítás a beltéri egység tisztításával kezdődik, melynek hőcserélőjét a készülék kikapcsolt állapotában egy fertőtlenítő folyadékkal befújnak. 

Mialatt a fertőtlenítő hat, a beltéri porszűrő hálóit gombaölő és penészedés gátló klímatisztító folyadékkal befújjuk, majd langyos vízzel csap alatt elmossuk.

Ezek végeztével ellenőrizzük az elektromos bekötéseket.

Előfordulnak extrém koszos beltéri egységek, amiknek a tisztításához magát a készüléket is szét kell szerelni, és ki kell takarítani, ez esetben már karbantartásról beszélünk és egy úttal mélyebb átvizsgáláson esik át a készülék.

A kültéri klímatisztítása általában nagynyomású levegővel történik, amit a kültéri ventilátora által szállított levegő áramlásának irányával ellentétes irányból fújnak a hőcserélő lamellái közé, így a berakodott por, vagy szösz kicsapatható a hőcserélőből. A lényeg, hogy a kültéri hőcserélőjét átjárhatóvá tegyék a levegő számára, így, ha ezt elvégezték, azzal a kültéri egység tisztítása késznek mondható.

A klímatisztítás után ellenőrizzük a berendezés működését, valamint megmérjük a kifújt levegő hőmérsékletet.  (Kifújt levegő hőmérsékletéből következtethetünk esetleges hűtőközeg hiányra. )

Amennyiben mindent rendben találtunk megkérjük a kedves tulajt hogy legalább 15 percig még járassa a berendezést és szellőztessen a vegyszer teljes kiürülése érdekében.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.